A következő finom kenyér elkészítése nagyon egyszerű, nem igényel nagy erőfeszítést, csak össze kell keverni a hozzávalókat, és kész is, hiszen nem kell keleszteni, gyúrni, ami még szimpatikusabbá teszi az egészet.
A következő kenyér azoknak ajánlott, akik fogyni szeretnének, szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, és magas a vércukorszintjük.
Ha gluténérzékeny vagy, akkor a búzalisztet helyettesítheted zabliszttel, és az olajat is el lehet hagyni.
Hozzávalók:
- 500 g teljes kiőrlésű búza-, vagy rozsliszt
- 500 ml langyos víz
- 25 friss élesztő
- 100 g magkeverék, lehet tök, szezám, len-, napraforgómag
- 1-2 evőkanál olívaolaj (opcionális)
- 1 kiskanál só
Elkészítés:
Egy nagyobb tálba tedd bele a lisztet, készíts a közepébe kis bemélyedést, majd mehet bele a víz, az elmorzsolt élesztő, a magkeverék, az olívaolaj, amennyiben használsz, és a só.
Az egészet egy kanál segítségével keverd össze, ha szépen összeállt, egy sütőpapírral kibélelt, enyhén olajos tepsire tedd rá a cipót, majd mehet be a 200 Celsiusra előmelegített sütőbe, ahol egy óra alatt el is készül.
Ha kihűlt, máris fogyaszthatod. Nagyon finom.