Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a töltött káposzta. A legjobb, ha be tudunk hozzá szerezni eléggé érett, házi savanyú káposztát, és agyagedényben készítjük el. Mutatjuk a receptet!

Hozzávalók:

  • 500 gramm darált sertéshús
  • 400 gramm darált marhahús
  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 2 hagyma
  • 1 csésze rizs
  • 3 evőkanál paradicsomlé
  • 400 ml paradicsomszósz
  • 1 csokor kapor
  • só, őrölt bors ízlés szerint
  • 6-7 szem bors
  • 3 babérlevél
  • szárított csombor
  • 300 gramm füstölt szalonna (vagy füstölt tarja, kaizer)

Elkészítés:

A hagymát meghámozzuk, felkockázzuk és kevés olajban megpirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst, és 1 evőkanál paradicsomlevet. Állandó keverés mellett 2 percig pároljuk, majd adjunk hozzá még egy evőkanál paradicsomlevet, és pároljuk további 2 percig.

Egy nagyobb tálba keverjük el a húst a hagymával és a rizzsel, a paradicsomszósszal, az őrölt borssal, a csomborral, és a finomra vágott kaporral.

Ha savanyú a káposzta, nagyon sok sót ne tegyünk bele, és felhasználás előtt forrázzuk le a leveleket 1 percig.

Ha a hús elkészült, óvatosan fejtsük le a káposztaleveleket, a vastagabb bordákat vágjuk le, és töltsük meg egy-egy kanál hússal, majd hajtogassuk össze.

Az így elkészített töltött káposztákat tegyük egy nagy agyagedénybe egymás mellé, kör alakban. Az edény aljára tegyünk egy evőkanál olajat, 2-3 egész káposztalevelet és egy 1 cm-es rétegben finomra vágott káposztát.

Ha elkészültünk a káposzta töltésével, tegyünk rá egy evőkanál vízzel hígított paradicsomlevet és néhány füstölt húsdarabot, adjuk hozzá a babérlevelet. Így rétegezzük a káposztát a fazékba a hússal, az utolsó réteg káposzta tekercs tetejére 1 cm-es réteg finomra vágott káposztát helyezünk, és kenjük meg egy evőkanál paradicsomlével.

Öntsük fel a vízzel elkevert paradicsomszósszal, amíg teljesen el nem fedi a káposztákat. Fedjük le az agyagedényt fedővel, és tegyük be a sütőbe 170 Celsius fokra. 3-4 órán át főzzük, amíg a savanyú káposzta levelei teljesen megpuhulnak.