Tudtad, hogy a legtöbbet használt, és emiatt a legtöbb kórokozót tartalmazó konyhai eszköz a vágódeszka? Ezért kell különösen odafigyelni ezen eszköz tisztántartására, fertőtlenítésére, mert senki sem szeretne valamilyen fertőzést, gyomorproblémát összeszedni miatta.
Most lássunk pár hasznos tanácsot, ami a vágódeszka higiéniáját illeti!
Ne áztasd vízbe!
Ne tartsd a vízbe, mert a fa megszívja magát, ami kedvez a gombák, baktériumok szaporodásának.
A tisztítás során a legjobb fertőtlenítő módszer az, ha a deszkát bedörzsölöd durva sóval, hagyod 5 percig állni, majd egy félbevágott citrommal végig sikálod a felületet.
Várj még 5 percet, majd a vágódeszkára lerakódott réteget egy kés segítségével kapard le, a végén meleg vízzel öblítsd le.
A szódabikarbóna eltünteti a foltokat!
Csak szórj egy kevés szódabikarbónát a vágódeszkára, majd langyos vízzel öblítsd le, és többé nem fognak foltok keletkezni a deszkán.
A szájvíz remekül fertőtlenít
Nem csak a szájhigiéniában van nagy segítségedre a szájvíz, hanem ha keveset ráöntesz a vágódeszkádra, hagyod állni 10 percet, majd utána leöblíted meleg vízzel, a fafelület is remekül megtisztul a szennyeződésektől, kórokozóktól.