Az ízlelőbimbókat beindító bodzaitalt mindenki ismeri, hiszen már alig várjuk a nyár közepét, amikor sárgásra vált a bodzavirág, hogy gyorsan üvegben tudjuk érlelni egy kis citrommal, cukorral és vízzel.

Mivel még közel sem járunk ehhez az időszakhoz, így felejtsük el a friss bodzaszörpöt. Azonban ismerjük meg a bodza elengedhetetlen gyógyító tulajdonságait. Szárított formájában, teaként bármikor beszerezhetjük, és használhatjuk.

1. Fertőzések ellen – az illatos bodzafőzet kiválóan fertőtlenítő és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Éppen ezért ajánlott légzőszervi megbetegedések, hörghurut, nátha, allergiák, vese és húgyúti panaszok leküzdésére.

2. Fogyasztó hatása van – erős vízhajtó hatással rendelkezik, így segítségével távozik a felgyülemlett víz. Ezenkívül ajánlott székrekedés ellen is, beindítja az emésztést, és megtisztítja a tápcsatornát a méreganyagoktól.

3. Nyugtató hatása van – segít a testi-lelki stressz leküzdésében. Egy-egy csésze bodzatea biztosítja a nyugodtabb és pihentetőbb alvást. Kúraszerű fogyasztása jó hatással lehet a nagyon érzelmes emberek lelkivilágára, hiszen kiegyensúlyozottabbá tesz.

4. Serkenti a tejelválasztást – naponta 500 ml bodzafőzetet ajánlott inni a szoptatós anyáknak, legalább két héten keresztül.

Nézzünk két igencsak hasznos, bodzavirág felhasználásával készült receptet.

Elhízás elleni keverék

Hozzávalók:

  • 10 bodzavirág,
  • 500 mg méz,
  • 50 gramm mazsola,
  • 5 citrom,
  • 5 liter víz,
  • 10 szem rizs.

Elkészítés: A hozzávalókat keverjük el egy nagy üvegben. Hagyjuk ázni 5 napig, majd szűrjük le, és tegyük hűvös helyre három napig. Ezután napi fél literrel igyunk meg belőle, legalább két héten keresztül.

Fertőzések ellen

Hozzávalók:

  • 10 bodzavirág,
  • 600 mg méz,
  • 20 szegfűszeg,
  • 2 teáskanál fahéj,
  • mogyorónyi nagyságú száraz élesztő,
  • 5 liter víz.

Elkészítés: A hozzávalókat 4-5 napig hagyjuk ázni, majd szűrjük le, és napi fél literrel igyunk meg belőle, két héten keresztül.