Fogyasszunk minél több fügét, hiszen számos pozitív egészségügyi hatással rendelkezik.

A füge a termékenység és a jólét jelképe, számos kultúrában nagy tisztelet övezi ezt a csodálatos egészségügyi hatásokkal rendelkező gyümölcsöt. Ha megfelelő körülményeket biztosítanak számára, a fügefa akár két évszázadot is képes élni.

A friss füge júniustól októberig fogyasztható, ebben az időszakban a legegészségesebb, hiszen ilyenkor a legmagasabb az antioxidáns tartalma.

A füge 2-3 napig frissen eláll a hűtőben is, de, ha tehetjük inkább teljesen frissen fogyasszuk. Nagyon sok benne a C-, A-, B1-, B3-vitamin, a pektin, vas, fehérjék, cellulóz, nátrium, kálium, foszfor és a magnézium. A füge levele magas flavonoid tartalommal rendelkezik, és a belőle készült kivonat erős gombaölő, és antibakteriális hatású.

Nézzük, a füge legfontosabb egészségügyi hatásait:

Emésztésserkentő – magas rosttartalma miatt javítja az emésztést, és megszabadít a puffadástól, diszkomfort érzéstől

Ajánlott magas vérnyomás esetén – mivel igen gazdag káliumban szabályozza a vérnyomást, és csökkenti a magas vérnyomást

Csonterősítő – kalcium és foszfor tartalma miatt segíti a csontok kialakulását, és segíti a regenerálódásukat

Segítségével megelőzhető a rák – benzaldehid tartalma miatt nagy segítségünkre lehet a rákos betegségek kialakulásának megelőzésében

Vérszegénység ellen – a füge igen gazdag vasban, ezért ajánlott vérszegénység esetén minél többet fogyasztani belőle

Lassítja az öregedési folyamatot – nagyon magas az antioxidáns tartalma, ezért semlegesíti az öregedést okozó káros szabadgyököket

Testsúlyszabályozó – rost, és értékes enzim tartalma miatt beindítja az emésztést, és megszabadít a fölösleges kilóktól