Ez a szupergyümölcs nem más, mint a indiai egres (amla), amelyet az indiaiak több mint 500 éve használják, elsősorban az immunrendszerük megerősítésére, ami rendkívül fontos ahhoz, a szervezet problémamentesen tudjon működni, és minél kevesebb betegséggel kelljen megküzdnie.

A bogyós gyümölcs rendszerint sárgás, vagy zöldes színű, és maga a fa akár a 18 méteres magasságot is elérheti. Az egres íze édes-savanyú, enyhén csípősen keserű, és egy szem elfogyasztása felér 20 narancs megevésével, ami rendkívüli teljesítmény a gyümölcsök esetében.

100 gramm indiai egresben 470-680 mg C-vitamin található, így ez a gyümölcs az egyike a legerősebb antioxidáns-bombának a világon. És ezzel pedig a legegészségesebb is, mivel a C-vitamin a betegségeket előidéző szabad gyökök legnagyobb ellensége, de emellett erősíti a csontozatot, tisztítja a vért és hozzájárul a fehérvérsejtek képződéséhez, amelyek megvédik a szervezetet a kórokozóktól.

A C-vitaminon kívül még az indiai egres tartalmaz jótékony flavonoidokat, tanninokat, és szükséges ásványi anyagokat is.

Mivel nagyon sok antioxidánst tartalmaz, az indiai egres hozzájárulhat a daganatos betegségek megelőzéséhez, a gyulladások kialakulásának és a sejtek elhalásának a megakadályozásához.

A cukorbetegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják a gyümölcsöt, mivel jót tesz a hasnyálmirigynek, ami szabályozza az inzulin termelését.

Akik szeretnének szép és egészséges arcbőrt, hajat, számukra érdemes beiktatni az étrendjükbe az indiai egrest, amelynek kivonata számos kozmetikai termékben megtalálható.

És végül szólnunk kell arról is, hogy nagyszerűen tisztítja a májat, enyhíti a haspuffadást, a hasmenést, és szabályozza az anyagcserét.