A kis piros gumók tele vannak életerővel, vitaminnal és ásványi anyaggal. Kora tavasszal elsőként bújnak ki a földből, fogyassz belőle minél többet, hogy pótolni tudd a télen elhasználódott vitaminkészleted.

Sok C-vitamint (100 gramm retek a napi C-vitamin szükségletnek felét tartalmazza), folsavat (6%), káliumot (5%), B6-vitamint, riboflavint, magnéziumot, rezet, cinket, vasat és káliumot tartalmaz. 100 gramm retekben 1,6 gramm rost található.

Folsav, C-vitamin, és antocianin tartalma miatt a retek nagyon hatékony lehet a vastagbél-, bél-, vese és gyomorrák elleni küzdelemben. Alacsony a telítettzsír-, és koleszterintartalma, serkenti az immunrendszert.

Ne csak szendvicsbe, salátába használd, hanem iktasd be a tavaszi méregtelenítő kúrába is. Magas víztartalma miatt is igen hatékony, hiszen megszabadítja a szervezetet a méreganyagoktól, és közben hidratál is.

Moss meg alaposan egy fej salátát, adj hozzá egy-két apróra vágott újhagymát, és egy csokor karikákra vágott retket. Csavard rá egy fél citrom levét, sózd meg, és önts rá pár csepp olívaolajat. Két héten keresztül naponta háromszor egyél a salátából.

A retek csökkenti az étvágyat, és életerővel tölti fel a szervezetet, de ajánlott légúti megbetegedések, asztma, arcüreggyulladás, hörghurut kezelésére is.