A fermentált élelmiszerek nagyon népszerűek, szerte a világon ismerik, és használják őket az egészség megőrzése érdekében. A jótékony hatású élelmiszerek közül a legismertebbek a savanyú káposzta, a kombucha, és a kimchi.

A fermentált élelmiszerek fogyasztása ajánlott mindenki számára, aki egészségesen szeretne étkezni. Olyan hasznos probiotikumokat, vitaminokat, és ásványi anyagokat tartalmaznak, melyek segítenek a bélflóra egészségének helyreállításában, ezenkívül pedig erősítik az immunrendszert is.

Serkentik a tápanyagfelszívódást, és segítségükkel megelőzhetjük a különböző betegségek kialakulását. A friss gyömbér gyökér gyakran megtalálható a fermentált élelmiszerekben. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, immunrendszer erősítő, és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik, éppen ezért főleg a keleti kultúrákban nagy előszeretettel fogyasztják. A gyömbér csökkenti a vércukorszintet, a hányingert, émelygést, és a rossz koleszterinszintet is.

Próbáljuk ki az alábbi erjesztett gyömbér receptet. Nagyon egészséges!

Hozzávalók:

  • friss gyömbér gyökér (a mennyiség attól függ, hogy mekkora edénybe szeretnénk tenni),
  • 1 evőkanál tengeri só,
  • 1 evőkanál kurkuma, citromlé.

Elkészítés: áztassuk be 15 percre a gyömbért egy kevés vízbe, majd vegyük ki, és hámozzuk meg. Vágjuk kisebb darabokra, majd tegyük egy befőttes üvegbe. Adjuk hozzá a citrom levet, a tengeri sót, és a kurkumát, majd keverjük el alaposan. Hagyjuk két hétig szobahőmérsékleten állni.

Gyömbéres üdítő

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál reszelt gyömbér,
  • 2 evőkanál cukor,
  • ½ csésze szűrt víz,
  • 2 literes üveg edény.

Elkészítés: a cukrot keverjük el a szobahőmérsékletű vízzel, majd keverjük el a gyömbérrel. Az üvegedényt fedjük le egy tiszta gézronggyal, majd egy gumiszalaggal rögzítsük. 24 órán keresztül hagyjuk állni, majd vegyük le a tetejét, és keverjük meg. Ezután fedjük vissza, és hagyjuk állni két héten keresztül. Ez idő alatt naponta kavarjuk meg. A keletkezett pezsgő levet, szörpként, vízben feloldva fogyasszuk.