Egy felmérés szerint minden tizedik ember küzdött már vesekővel élete során. Ez a nagyon gyakori probléma igen fájdalmas tüneteket tud produkálni. Aki átesett már egy epe- vagy vesegörcsön, tudja igazán, hogy mekkora fájdalommal jár.

A vesekő kialakulhat akkor, ha túl kevés vizet, túl sok sós vagy cukros élelmiszert fogyasztunk, de az is közrejátszik, ha keveset mozgunk, de akár egy fertőzés is okozhatja.

A vesekő kemény, kristályos szerkezetű, leginkább kalcium-oxalát, és más, a vizeletben kicsapódó vegyület alkotja. Mivel a kövek sokáig nem mozognak, ezért csak hosszú idő múlva okoznak görcsös fájdalmas tüneteket. De az is előfordulhat, hogy a kisebb kövek, vagy a még homok formájú lerakódás magától távozik.

Nézzük, mit tehetünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a vesekő kialakulását:

– kerüljük a magas kalcium-, és nátrium tartalmú élelmiszereket;

– csökkentsük az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását;

– fogyasszunk minél több citromot, hiszen a citromsav feloldja a kalcium kristályokat;

– kerüljük a szójatermékeket, mogyorót, kesudiót, mandulát, fekete teát, búzakorpát, és a spenótot;

– együnk minél több dinnyét, vízhajtó hatása miatt megakadályozza a vesekő kialakulását;

Készítsük el a következő keveréket, fogyasszuk rendszeresen annak érdekében, hogy megakadályozzuk a vesekő kialakulását!

Turmixoljunk össze 4 szelet görögdinnyét, 1 citromot, 1 narancsot, 1 almát, és 4 jégkockát.