Életünket több mint 20 éve lepték el a műanyagból készült különféle termékek, amelyeket leginkább az élelmiszerek csomagolására használnak fel, tehát az, amit megeszünk, műanyagban érkezik a lakásunkba.
A műanyagok gyártásakor természetesen bizonyos előírásoknak kell megfelelni, kódok szerint osztályozzák, hogy melyik termék milyen anyagot tartalmaz. Annak ellenére, hogy a műanyagból készülő használati eszközök olcsók és praktikusak, például hőmérséklet hatására megváltozik az összetételük, és káros anyagokat bocsátanak ki.
A következőkben eláruljuk, hogy a háromszögbe belenyomtatott számok (1- 7 között) milyen összetételről árulkodnak.
1-es szám, rövidítése PETE, vagy PET
Ha egy műanyag terméken a háromszögben 1-es szerepel, akkor az a bizonyos használati tárgy polietilén tereftalátból készült. És mivel nem törik, átlátszó, képes bent tartani az oxigént, szénsavat, így nagyszerűen alkalmas üdítők, ásványvizek tárolására. Azonban nem szabad sokáig használni ezt a terméket, mert idővel apró sérülések, repedések keletkezhetnek rajtuk, így káros anyagok, amilyen az endokrin rendszert befolyásoló DEHP-anyag is, bejuthat a szervezetbe. Emellett károsodhatnak a vesék, a máj, a tüdő, csökkenhet a férfiak nemzőképessége is. További termékek, amelyek tárolására ilyen műanyagot használnak: samponok, fagyasztott zöldségek, édességek, samponok, tusfürdők, kozmetikai cikkek, mosóporok, ruhaöblítők.
2-es szám, rövidítése HDPE
Ez a műanyagtípus az úgynevezett nagy sűrűségű polietilén.
Ez a termék ellenáll a kémiai anyagoknak, így vegyszereket, mégpedig tisztító- és fertőtlenítő szereket tárolnak bennük.
3-as szám, rövidítése PVC
Ez nem más, mint a közismert polivinilklorid, amely az egészségre nagyon káros. Sem tejet, olajat, főként ecetet nem szabad tárolni ilyen anyagból készült flakonban, mert pár óra múlva egy nagyon veszélyes folyadék jöhet létre, ami elősegítheti a daganatos betegségek kialakulását.
4-es szám, rövidítése LDPE
Ez az úgynevezett kis sűrűségű polietilén, amely erős, rugalmas és átlátszó, aminek használata biztonságos, nem mérgező, de élelmiszereket nem szabad benne tárolni. Ebből a műanyag típusból készülnek a zacskók, szatyrok, stb.
5-ös szám, rövidítése PP
Ez a polipropilén, amelynek magas az olvadáspontja, így meleg italokat, ételeket, szószokat lehet benne tárolni, amilyen például a ketchup. Ez az egyik legmegbízhatóbb műanyag féle, így lehet benne tárolni tejet, joghurtot, vajat, kefirt, tejfölt, stb.
6-os szám, rövidítése PS
Ez nem más, mint a polisztirol, vagy habszivacs, amit leginkább szigetelő anyagként használnak, így az étel sem hűl ki, ha ilyen tároló edénybe teszik. De ha erre használják, veszélyes lehet, mert az élelmiszerekbe, italokba sztirol kerülhet, ami rákot okozhat, de irritálhatja az emésztőrendszert, a légutakat, a bőrt, az idegrendszert és fejfájást is előidézhet.
7-es szám, OTHER, azaz más jellegű műanyagok, amelyek nem sorolhatók az említett 6 kategória közé
Ez tulajdonképpen egy mindenféle műanyag típusból összeállított keverék, amelyről nem lehet konkrétan meghatározni, hogy mit milyen arányban tartalmaz, így ne vásároljunk ilyen terméket, amelyen a 7-es szám szerepel, mert nem lehet tudni, hogy milyen hatással lehet az emberi szervezetre.