Van a kertedben zsálya?

A zsálya annak ellenére, hogy az egyik leghasznosabb fűszernövény, sokan nem ismerik. Minden kiskertben helyet kell szorítani egy tő illatozó zsályának, akinek eddig nem volt, most még beszerezheti.

Kiváló fűszernövény, használhatjuk húsos ételek, de gyümölcslevesek, pácok és saláták elkészítéséhez is. Gyűjtését úgy időzítsük, hogy minél jobban süssön a nap, hiszen ilyenkor a legnagyobb az illóolaj tartalma. Frissen a legzamatosabb, de szárítva is nagyon finom, és így is megőrzi értékes gyógyhatását. Az ayurvéda szerint szellemi és testi szinten is egyaránt tisztító erővel bír, nyugalmat ad, és megszabadít a méreganyagoktól is. Segítségével megszabadulhatunk a káros szenvedélyektől, és az ártó ragaszkodástól is.

A belőle készült lehűtött főzet csökkenti az izzadást, naponta 3-4 alkalommal kell elfogyasztani 2-3 evőkanál zsályateát. Ha melegen fogyasztjuk serkenti az izzadást, ez abban az esetben jó, ha megszeretnénk szabadulni a méreganyagoktól, vagy lázasak vagyunk. Ajánlott meghűléses betegségek esetén, de akkor is, ha a szervezetben túl sok a felgyülemlett víz, hiszen a bőrön keresztül párologva segít megszabadulni tőle.

Fogyasszunk zsályateát megfázás, influenza, torokgyulladás, légcsőhurut, nyirokmirigy duzzanat, vagy hajhullás esetén is. Ha mézzel isszuk kiváló hurutoldó, és megszabadít a nyálkafölöslegtől is. Bármilyen szájüregi probléma, fogfájás, vérző fogíny, gyulladás, afta stb. esetén öblögessünk zsályateával. Fogyaszthatjuk hasmenés esetén, de csökkenti a PMS tüneteit is.

Várandós és szoptatós anyáknak belsőleg nem ajánlott a fogyasztása.

Ha valami igazán ínyencségre vágyunk, készítsünk zsályás fűszeres vajat. Száz gramm vajat, vagy kókuszzsírt melegítsünk fel, majd szórjunk bele keverjünk bele megmosott, és megszárított zsályaleveleket. Amikor kissé kezd megbarnulni, vegyük le a lángról, majd szűrjük le, hűtsük le, és tároljuk a hűtőben.