Már javában zajlik a téli disznóvágási idény a vidéki tanyák, házak udvarán, hogy a karácsonyi ünnepi asztalra friss, ízletes fogások kerüljenek. Ilyen a házi kolbász is, amit odahaza, a nagyszülők tudnak a legfinomabbra készíteni.

Akkor most derüljön ki az igazi, finom házikolbász receptjének titka, ami ízben és összetételben biztosan nem hasonlít egy üzletben kapható társához sem.

Az otthoni idős “szakértők” szerint az igazi finom házi kolbász titka abban rejlik, hogy mennyi friss húst dolgozunk föl. És a legjobb húsdarabokat kell ledarálni.

Összesen 5 kg húst készítsünk elő, amibe kell 5 fej fokhagyma, kb. 10 dkg só, 5 dkg bors, majd szórjuk meg gazdagon fűszerpaprikával, de még használhatunk egyéb fűszerkeverékeket is.

Ha ezzel megvagyunk, alaposan keverjük, gyúrjuk össze a kolbásznakvalót, és máris mehet bele a töltőbe, aminek a végén már ott van a megmosott disznóbél, vagy a műbél, és tekeredhetnek is finom húsrudak.