A padlizsán krém készítése, a megfelelő padlizsán kiválasztásával kezdődik. Erre azok a zöldségek a legmegfelelőbbek, melyeknek héjuk szép fényes, száruk pedig legyen minél zöldebb.

Ha a szár barnás vagy elszáradt, azt jelenti, hogy a padlizsánt már jó ideje leszedték, így lehet, ha belseje már elszáradt. A zöldség héjának színe lehet lila, fekete, vagy akár fehér.

Minél kisebb a padlizsán, annál ízletesebb! Figyeljünk arra, hogy csak az elkészítése előtti percekben vágjuk fel és sózzuk, és ne azelőtt sok idővel.

Darabolása során kerüljük a fém konyhai eszközöket, mivel ezek hatására könnyen oxidálódik a zöldség. A padlizsán nagyon hamar elkészül, alig 5-10 perc szükséges, ezért utoljára adjuk hozzá a készülő ételhez.

Fokhagymás padlizsán

Hozzávalók:

  • 4 db padlizsán;
  • 2 cukkini;
  • 4 paradicsom;
  • 6 gerezd fokhagyma;
  • 300 gr. sajt;
  • 1 kanál bazsalikom;
  • 3 kanál olíva olaj;
  • só, bors;

Elkészítése: A padlizsánt és a cukkinit megmossuk, felszeleteljük, sózzuk és állni hagyjuk 10 percet. A paradicsomot felkarikázzuk, a fokhagymát összetörjük és elkeverjük egy kis vízzel.

Egy hőálló edényt kikenünk olajjal, majd sorba rendezzük benne a padlizsán, a cukkini és a paradicsom karikákat váltakozva. Megszórjuk bazsalikommal, borssal, sóval és a vízben elkevert fokhagymával. Tetejére sajtot reszelünk és 20 percre a sütőbe helyezzük.

Melegen fogyasszuk!