A hal egyik legtáplálóbb eledelünk, kevés koleszterin van benne, de nagyon magas a foszfor, vas, kálium, B- és A-vitamin, és az omega3-zsírsav tartalma. Fogyasszuk rendszeresen!

Egy felmérés szerint, a magyarok halfogyasztásban messze elmaradnak más európai országok népeitől, ugyanis átlagban alig 3 kiló halat eszünk meg évente. Vannak olyan országok, ahol az egy főre eső évi halfogyasztás közel 25 kiló.

Az alábbiakban 5 igen egészséges halreceptet mutatunk.

Mutatunk 5 könnyű nyári receptet halimádóknak!

1. Hering ketchuppal

Hozzávalók: 1 kg kiolvasztott hering, 3 fej hagyma karikákra vágva, 180-200 ml víz, 1 teáskanál cukor, 1-2 evőkanál só, ½ teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál ecet, 2 evőkanál ketchup, ½ bögre olaj.

Elkészítés: tisztítsuk meg a halakat, vegyük le a bőrüket, vágjuk darabokra, majd tegyük őket egy zománcozott edénybe. Egy másik edénybe melegítsük össze a többi hozzávalót, majd amikor kihűlt, tegyük a rá a halra, és hagyjuk így 24 órán keresztül.

Mutatunk 5 könnyű nyári receptet halimádóknak!

2. Sóban áztatott hal

Hozzávalók: 2 hering, vagy makréla, 1 hagyma, 400 ml szobahőmérsékletű víz, 2 evőkanál só, 200 ml olaj, 3 babérlevél, 5-6 szegfűszeg, 10 fekete borsszem, 1 teáskanál koriander, 2 evőkanál almaecet.

Elkészítés: pucoljuk, és mossuk meg a halakat hideg vízben. Húzzuk le a bőrét, majd vágjuk hosszában keresztbe. Oldjuk fel a sót a vízben. Tegyük a halakat egy lapos üvegedénybe, majd öntsük rájuk a sós vizet. Hagyjuk állni 2 órán keresztül szobahőmérsékleten. Közben keverjük el az ecetet az olajjal, és vágjuk a hagymát fél karikákra. Szűrjük le a vizet a halakról, majd tegyük őket egy befőttesüvegbe. Közben rétegezzük közé a hagymakarikákat, és a fűszereket, a végén pedig töltsük rá az olajos ecetes levet.

Mutatunk 5 könnyű nyári receptet halimádóknak!

3. Hering almaecetben

Hozzávalók: 2 hering, 1-2 hagyma, 5 evőkanál almaecet, 2 teáskanál só, ½ teáskanál cukor, 250 ml víz, 10 szem fekete bors, 1 csipet őrölt koriander.

Elkészítés: Pucoljuk meg a halakat, és vágjuk darabokra. A hagymát vágjuk karikákra, a sót oldjuk fel a vízben, majd keverjük el az almaecettel, és a cukorral. Tegyük a halat egy befőttesüvegbe, majd adjuk hozzá a borsot, a koriandert, és a sós, almaecetes, cukros levet. Fedjük le az edényt, és 24 órára tegyük a hűtőbe.

Mutatunk 5 könnyű nyári receptet halimádóknak!

4. “Füstölt” hal

Hozzávalók: 3 makréla, 1 liter víz, 3 evőkanál só, 1,5 teáskanál cukor, 2 evőkanál fekete tea főzet, 2 maroknyi hagymahéj.

Elkészítés: A halakat pucoljuk, és mossuk meg. Egy edényben keverjük össze a vizet, a sót, a cukrot, a fekete tea főzetet, és a hagymahéjat. Majd forraljuk össze az egészet, és ha kihűlt öntsük egy tálba a halakra. Fedjük le a halakat, és 4 napig érleljük szobahőmérsékleten. Minden nap reggel és este a fordítsuk át egyik oldalukról a másikra. 4 nap után vegyük ki a léből a halakat, és tegyük egy másik edénybe.

Mutatunk 5 könnyű nyári receptet halimádóknak!

5. Sózott hal

Hozzávalók: 2 hering, vagy makréla, 2 evőkanál só, 1 evőkanál cukor, 2-3 teáskanál kapor, ½ teáskanál kapor, szárított bazsalikomlevél.

Elkészítés: Pucoljuk, és mossuk meg a halakat, majd tegyük egy étkezési fóliára. A többi hozzávalót keverjük el, és a halak mindkét oldalát kenegessük meg vele. Tekerjük be a fóliába a halakat, és 24 órára tegyük hűvös helyre.